De ce tehnologia camera-to-cloud este o revoluție în timp real pentru televiziune și film

Tehnologia camera-to-cloud oferă regizorilor și echipelor de producție de televiziune și film acces la „imagini imediate” și îmbunătățește considerabil colaborarea și eficiența.

People working on a film in front of a computer

Sursa imaginii

Tehnologia camera-to-cloud reprezintă primul pas într-o revoluție alimentată de cloud în producția de televiziune și film, în care realizatorii pot revedea imaginile aproape în timp real după ce camerele de filmat se opresc.

  • Industria media și a divertismentului a trecut de la analogic la digital în urmă cu aproape 25 de ani, dar fluxurile sale de lucru au rămas izolate.
  • Pandemia a prezentat un argument convingător pentru a lucra în cloud, îmbunătățind colaborarea pe platou și în postproducție.
  • Tehnologia camera-to-cloud, noua frontieră pentru televiziune și film, perturbă industria prin transformarea fluxurilor de lucru, eficientizarea producției și atragerea unei forțe de muncă globale.

Industria cinematografică s-a transformat de mai multe ori de-a lungul istoriei sale: de la film mut la film vorbit; de la alb-negru la color; și, cel mai recent, de la analogic la digital. Dar, în ciuda acestor tranziții, mass-media și divertismentul (M&E) pot fi reticente la schimbare, bazându-se în mare măsură pe vechile modele de producție și cunoștințe instituționale. Pare a fi o industrie pregătită pentru perturbări – iar aventurarea în domeniul digital deschide noi ecosisteme care vor fi un avantaj pentru colaborarea creativă.

Pe măsură ce cererea tot mai mare de conținut de înaltă calitate continuă, aceasta a creat un sentiment de urgență în lumea M&E. Companiile de producție se confruntă cu termene limită dificile, bugete restrânse și o lipsă de personal. Livrarea numărului de filme și emisiuni pe care îl doresc consumatorii nu este o sarcină ușoară, mai ales folosind fluxuri de lucru consacrate și ineficiente. 

Acest lucru a pregătit terenul pentru o schimbare la nivelul întregii industrii: producția bazată pe cloud. Primul pas în această evoluție a producției de film este tehnologia camera-to-cloud, care face ca filmările să fie disponibile într-un ecosistem comun aproape imediat după ce camerele se opresc din filmat. Cu activele și datele centralizate într-un singur ecosistem, profesioniștii din domeniul filmului și al televiziunii se pot concentra pe elementele narative și se pot lupta mai puțin cu logistica fluxurilor de lucru izolate. Datele conectate circulă între echipe și instrumente, creând un fir de la scenariu la ecran, făcând producția mai rapidă și mai eficientă. 

Cloudul nu este o noutate pentru industria media. Netflix, Apple TV+ și orice alt serviciu de streaming își stochează și livrează bibliotecile digitale în mod virtual. Dar acum, cloudul perturbă industria din spatele scenei și este pe cale să revoluționeze modul în care sunt realizate emisiunile și filmele.

people working on a movie set using motion capture

Sursa imaginii

Cu ajutorul tehnologiei camera-to-cloud, producțiile de televiziune și film pot colabora mai ușor cu echipele VFX de oriunde din lume.

Producția bazată pe cloud capătă amploare

Oricine urmărește genericul oricărui film sau serial poate vedea că fiecare dintre ele necesită talentul a sute (uneori mii) de oameni. Dar fiecare echipă lucrează la propria piesă din puzzle, cu propriul set de instrumente digitale. De multe ori, colaborarea a necesitat punerea cap la cap manuală a fluxurilor de lucru și a datelor, cum ar fi transportul hard-diskurilor la unitatea de postproducție pentru ca oamenii să încarce imagini în sistemul de editare. Într-o industrie menită divertismentului, aceste fluxuri de lucru frânează impulsul creativ. 

Industria a făcut tranziția de la analogic la digital în urmă cu aproape 25 de ani, dar, deși s-au schimbat multe, unele dintre fluxurile de lucru fundamentale au evoluat lent, ceea ce a dus la crearea de bariere și ineficiență. Cloudul a fost, până acum câțiva ani, un plan cu bătaie lungă. Apoi, a venit pandemia, iar producția s-a oprit timp de câteva luni. Când a reînceput, pe platourile de filmare se aflau echipe restrânse, iar companiile au trebuit să găsească o altă modalitate de a facilita colaborarea creativă între regizori, producători, scenografi, garderobieri, operatori cinematografici și toți cei din jur. Tehnologia camera-to-cloud, cum ar fi Autodesk Moxion, a oferit industriei o modalitate de a se întoarce la lucru și a dovedit că există o altă modalitate de a face filme. 

Au existat și excepții în această cultură reticentă la cloud. Companiile de efecte vizuale (VFX) Jellyfish Pictures și Misc Studios au sărit cu capul înainte în capacitățile cloud. Și există și companii mai noi care au lucrat doar în cloud. Untold Studios este o companie de televiziune, film și VFX care a început să creeze fluxuri de lucru în cloud din momentul în care și-a deschis activitatea în 2018. Cu instrumente precum Autodesk ShotGrid, Untold Studios a dat lovitura și s-a extins rapid pe măsură ce lista de proiecte și clienți a crescut. De asemenea, fluxurile de lucru bazate pe cloud au permis companiei să angajeze talente din întreaga lume, depășind orice deficit de muncă la domiciliu. 

Ce a început ca o soluție temporară a devenit calea de urmat. MovieLabs, o asociere non-profit între marile studiouri de la Hollywood, a publicat 2030 Vision, un apel către producătorii de film să adopte noile tehnologii astfel încât „toate activele să fie create sau ingerate direct în cloud”. 

people using Moxion SW ot their phone

Sursa imaginii

Realizatorii de film au folosit platforma Moxion, performantă și bazată pe cloud, pentru „imagini imediate” digitale în producții complexe și dificile, precum The Matrix Resurrections (Matrix 4) și The Marvelous Mrs. Maisel.

Camera-to-cloud modelează viitorul producției

Camera-to-cloud este primul val de schimbare în acest nou mod de lucru conectat. În mod tradițional, materialele zilnice – imaginile brute filmate în fiecare zi în cadrul unei producții – nu sunt disponibile pentru revizuire decât a doua zi. Dar cu tehnologia camera-to-cloud, materialele zilnice devin „imagini imediate” pentru simplul fapt că imaginile sunt disponibile pentru redare imediat după ce regizorul strigă „Tăiați!” Aici se produce schimbarea: punerea la dispoziție a datelor în timp real pe tot parcursul ciclului de viață al producției. 

Disponibilitatea imediată a imaginilor le oferă regizorilor posibilitatea de a lua decizii creative pe platoul de filmare – un câștig uriaș pentru eficiență. În trecut, regizorii trebuiau să aștepte să vadă ce era „în cutie” și să aprobe sau să riște reluări costisitoare, așa că, de obicei, așteptau. Cu camera-to-cloud, regizorul și echipa de producție pot revizui imaginile imediate, economisind mult timp în acest proces. 

De asemenea, imaginile imediate permit revizuirea asincronă – oamenii pot viziona filmările unde doresc, când doresc, de pe orice dispozitiv. Editorii și supervizorii VFX pot urmări ce se întâmplă la o filmare și pot oferi sugestii care facilitează postproducția. Iluminatul poate fi reglat sau mișcările pot fi coregrafiate de la distanță. 

Un regizor poate chiar să mențină controlul creativ fără a fi prezent fizic pe platou. O a doua echipă care filmează într-un alt loc poate primi în timp real informațiile regizorului – de exemplu, poate cere unui actor să își schimbe puloverul pentru a evita reluarea filmărilor sau pentru a fi nevoit să le corecteze în postproducție. Un film se bazează pe continuitate, iar cloudul aliniază părțile interesate din echipe diferite pentru a pune cap la cap narațiunea fără probleme, lucrând pe baza acelorași informații.

Apoi, mai sunt și metadatele. Cu instrumentele camera-to-cloud, fiecare activ este codificat cu note și detalii personalizabile (cum ar fi setările camerei) pentru a ajuta echipele să organizeze informațiile. Logistica este pusă la punct în mod digital și le permite producătorilor de film să fie mai inovatori în timpul procesului de creație, în loc să caute informații într-un dosar fizic de producție. 

people working on the lord of the rings of power movie set

Sursa imaginii

Amazon Studios a folosit tehnologia camera-to-cloud pentru a organiza producția epică a filmului Stăpânul inelelor: Inelele puterii. Prin amabilitatea lui Ben Rothstein/Prime Video, copyright: Amazon Studios.

Rezultatele incredibile ale modului în care ar putea arăta această nouă lume a producției încep să apară. Nu trebuie decât să urmăriți producția celor de la Amazon Studios, Stăpânul inelelor: Inelele puterii, un proiect de amploare care a folosit tehnologia camera-to-cloud pentru a conecta oamenii și datele în timp real și pentru a facilita colaborarea mai ușoară între mii de oameni și echipe, inclusiv 20 de case de VFX, pentru a realiza această serie epică.

Adio bariere, bun-venit rețele de producție conectate

Ciclurile de viață tradiționale de producție se aseamănă cu o cursă de ștafetă în care o echipă își termină munca înainte de a preda proiectul următoarei echipe. Funcționează, dar există o modalitate mai bună. Construirea unei rețele complet conectate constă în a lucra din același set centralizat de date și în eliminarea barierelor din fluxurile de lucru liniare pentru a face loc fluxurilor de lucru paralele. Și, așa cum echipele de postproducție pot avea acces imediat acum, în viitor vor putea, de asemenea, să folosească un ecosistem deschis – cum ar fi Autodesk Flow, cloudul specific industriei, pe care Autodesk îl creează pentru industria de media și divertisment – pentru a-și partaja montajele cu regizorul și a obține feedback imediat. 

De la preproducție până la postproducție, echipele pot extrage informațiile de care au nevoie atunci când au nevoie, ceea ce sporește eficiența în diferite părți ale rețelei. De exemplu, editorii doresc să aibă acces la date mult mai devreme în cadrul procesului, în loc să le primească doar atunci când producția se încheie. În această lume bazată pe cloud, ei pot începe să taie împreună imaginile în timp ce camerele de filmat încă rulează pe platou. De asemenea, postproducția primește un loc la masa producției. Filmul Mulan de la Disney a profitat de un mediu conectat pentru a implica echipa VFX în timpul filmărilor. Posibilitatea de a vedea imagini imediate a permis echipelor să ofere producătorilor un cost mai precis pentru munca de animație la sfârșitul fiecărei zile, pe baza a ceea ce s-a filmat – o premieră în lumea cinematografică. 

a still from series The lord of the Rings

Sursa imaginii

Morfydd Clark (Galadriel, stânga) și Charlie Vickers (Halbrand, dreapta) într-un cadru de producție din Stăpânul inelelor: Inelele puterii, un beneficiar al fluxurilor de lucru camera-to-cloud. Prin amabilitatea lui Ben Rothstein/Prime Video, copyright: Amazon Studios.

Pe măsură ce proiectele M&E devin mai mari și fluxurile de lucru devin mai complexe, arhitectura cloud este mai mult decât capabilă să gestioneze datele la scară largă. Mă refer la petabytes de date. Un singur petabyte este egal cu 1000 de terabytes sau 900 de miliarde de pagini de text. În plus, cu imagini de rezoluție mai mare și efecte vizuale care necesită o putere de redare masivă, producțiile devin din ce în ce mai complexe. În 2009, Avatar a necesitat un petabyte de stocare de date. Avatar: The Way of Water, lansat în 2022, a folosit 18,5 petabytes

Cu toate acestea, camera-to-cloud este doar începutul schimbării. Pe măsură ce profesioniștii din domeniul M&E încep să conecteze datele și să eficientizeze fluxurile de lucru în cloud, vor exista mai multe aplicații de interoperabilitate cu standarde deschise. De exemplu, descrierile universale ale scenelor (USD) vor facilita schimburile de date 3D, indiferent de sistemul pe care au fost create, permițând artiștilor să folosească instrumentele cu care doresc să lucreze, în loc să fie nevoiți să pivoteze între softuri pentru fiecare proiect.

Tehnologia camera-to-cloud le permite artiștilor să se concentreze asupra poveștilor, eliminând tot zgomotul care le întrerupe fluxul creativ. Acest nou mod de lucru sprijină colectivul creativ al filmărilor, permite continuitatea și eficientizează întregul ciclu de viață al producției. Pregătiți popcornul – viitorul cinematografiei este aici.